Margajansen Aromatherapie
Image default
Gezondheid

Wat is een ingetrokken tepel?

Deed je dat vroeger ook wel eens? Op de oren van een slak duwen? Het klinkt wellicht als een kinderspel, maar het wordt veel door kinderen gedaan. Is het om die slak te pesten? Of doordat ze juist willen zien hoe een slak zichzelf beschermt? Het is namelijk zo dat een slak zichzelf terugtrekt in zijn huis wanneer diegene het gevoel krijgt dat er gevaar dreigt. Wellicht heb je er zelf ook weleens last van. Lichaamsdelen die naar binnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan een ingetrokken tepel. Veel vrouwen hebben er last van. Sommige hebben dit zo nu en dan eens, maar bij anderen is het juist aangeboren. Wil je weten wat je kunt doen als je tepels ingetrokken zijn? Lees dan verder.

 

Oorzaken van een ingetrokken tepel

Een ingetrokken tepel kan zo nu en dan wel eens aangeboren zijn, maar kan ook zomaar voorkomen. Sommige vrouwen die borstvoeding geven hebben er weleens last van. Hierdoor kunnen de baby’s niet goed genoeg hun melk binnen krijgen. Om ze direct flesjes te geven, kun je uiteraard ook voor kiezen, maar als je het liefste borstvoeding geeft zal een ingetrokken tepel je niet direct helpen. Echter kan de borstvoeding wel een oorzaak zijn van het probleem. Je denkt er misschien niet direct aan, maar het kan zomaar voorkomen dat je ingetrokken tepels krijgt bij het geven van borstvoeding. Wanneer je namelijk een te korte melkgang of melkgangen hebt, zal de tepel snel naar binnen worden getrokken. Hierdoor is het dus niet eenvoudig om borstvoeding te geven. Maar wat moet je doen als je er last van hebt?

 

Plop ‘m eruit

Een ingetrokken tepel zal je overdag niet zomaar opvallen. Echter kan het tijdens de borstvoeding de voeding van je kleine beïnvloeden. Wanneer je last hebt van een ingetrokken tepel en je moet borstvoeding geven, kan je ervoor zorgen dat de ingetrokken tepel naar buiten komt. Dit doe je door je wijs- en middelvinger om de tepel heen te zetten als een soort “V”. Daarna is het belangrijk dat je zachtjes druk gaat zetten met de vingers die om de tepel heen zitten. Binnen een paar seconden zal de tepel weer naar buiten komen. Als je hierna borstvoeding wilt gaan geven, is het belangrijk om even de tepel naar buiten te houden. Je kunt dan het beste een koud element op je tepel leggen. Hierdoor wordt de tepel hard. Voordat je borstvoeding gaat geven, is het wel belangrijk dat je de tepel een beetje warm laat worden.

 

Wellicht heb je er zo nu en dan wel eens last van: een ingetrokken tepel

Nu je dit leest, is het je misschien nog nooit opgevallen. Vele vrouwen in Nederland hebben er last van. Ook is het probleem van een ingetrokken tepel vooral bekend bij het geven van borstvoeding. Het kan zijn dat je last hebt van te korte melkgangen. Hierdoor zal de tepel naar binnen trekken na of tijdens het geven van borstvoeding. Dit kan ervoor zorgen dat de baby niet voldoende voeding krijgt. Het is dus belangrijk om een borstcorrectie te overwegen wanneer je borstvoeding geeft.